top of page

5 jednoduchých tipov, ako nenaletieť podvodníkovi na internete

S príchodom internetu a stále jednoduchšiemu prístupu k informáciám, pribúdajú aj rôzne pokusy internetových podvodníkov, ako Vás obrať o Vaše peniaze. Ako spoznať podvodníka?

Foto: Google.sk

1. Zlá slovenčina


V tomto prípade ani tak nemyslíme gramatické chyby, ktoré môže nakoniec urobiť každý z nás, ale celkovo nesprávne konštrukcie viet, náhodné slová vo vetách či nesprávne skloňovanie. Text ako celok vyzerá na prvý pohľad ako niekoľkokrát preložený internetovým prekladačom. To isté môže platiť aj pri anglických textoch, ktoré nie sú gramaticky vôbec v poriadku.


2. Vydáva sa za cudzinca


Je možné, že Vás bude kontaktovať cudzinec so záujmom o ubytovanie. Aj keď je to mimo medzinárodné rezervačné portály nezvyčajné, môže sa to stať. O to náročnejšie je odhaliť či sa jedná o podvod alebo o bežný záujem o ubytovanie. Zjavný podvod by to bol napríklad v prípade, že sa snaží písať po slovensky (viď. bod 1.), no podpisuje sa zahraničným menom alebo používa pozdravy ako: ,,Ahoj priateľ". Väčšinou aj vtedy ak chce rezerváciu urobiť na meno údajného kamaráta či rodinného príslušníka a zašle Vám ich údaje (väčšinou údaje kreditnej karty, viď. bod 5.).


3. Zvláštne požiadavky


Špeciálne požiadavky má mnoho ľudí. Niektorí by chceli pridať do izby posteľ, iní by chceli prísť mimo otváracích hodín alebo majú záujem o raňajky do postele tam, kde ich bežne nepodávajú. Avšak pokiaľ chce hosť prísť na podozrivo dlho (napr. na mesiac) a nezaujíma sa o dohodu na cene, prípadne by si chcel prenajať všetky izby aj napriek tomu, že príde nepomerne menej ľudí, treba sa mať na pozore a určite žiadať zálohu vopred cez zabezpečené rozhranie alebo prevodom na účet.


4. Žiada o Vás údaje


Pri platbe vopred je nevyhnutné poskytnúť hosťovi IBAN alebo číslo účtu, na ktoré hosť prevedie svoje peniaze. V žiadnom prípade však neposielajte číslo vašej kreditnej/debetnej karty, na ktorú nie je možné posielať peniaze. Naopak vás o ne môžu jednoducho obrať. V tomto prípade určite hosťovi neposkytujte ani žiadne SMS potrvdzovacie kódy či tokeny, za účelom údajného potvrdenia hosťovej platby.


5. Pofidérne platby


Vždy komunikujte s hosťom cez zabezpečené portály či aplikácie, ktoré poskytujú rôzné rezervačné platformy. Pokiaľ ste ich členom, peniaze Vám vypláca daná spoločnosť, ktorá má hosťa overeného. Tento systém je maximálne bezpečný a pokiaľ máte túto možnosť, rozhodne ju neobchádzajte. V prípade, že s hosťom komunikujete mailom alebo telefonicky, využívajte možnosť prevodu na účet. Nikdy nepristúpte na platbu cez neznámy portál, ktorý sa javí ako pravý (napríklad napodobeniny firiem: Bazar, Bazoš, Booking, Airbnb, Slovenská pošta). Vtedy si radšej skontrolujte webovú adresu či sa zhoduje s oficiálnou adresou spoločnosti (napr. www.bazos.sk, určite nie www.bazos.pay24.org ). Taktiež nepristupujte ani na platbu kartami, ktorých čísla Vám hosť zašle a sú na rôzne mená z rôznych zemí sveta.


zoohit
4home
bottom of page