top of page

Potulky po Slovensku so psom – Kľak z Fačkovského sedla

Jednu krásnu zimnú sobotu som sa zobudila, pozrela von oknom, počasie ako z rozprávky, krásne slnečné. A položila som si otázku, čo s načatým dňom, sama doma, pozrela som na Bellu: ,,Tak čo kde pôjdeme?". A zrazu svitla myšlienka, čo tak na Kľak? Tak sme sa zbalili s mojou štvornohou parťáčkou a vyrazili sme na výlet. Prišli sme na parkovisko na Fačkovskom sedle, zaparkovali nášho štvorkolesového tátoša, hodila som batoh na chrbát, Bella vyskočila z auta a nevedela sa dočkať kedy budeme kráčať na vysnívaný cieľ – Kľak (1 352 m n.m.).


Foto: Tatiana Hubová

Výstup na Kľak je nenáročnou poldennou turistikou, v zime trochu náročnejšou (treba si pre istotu pribaliť do batohu turistické mačky), niektoré terény sú šmykľavejšie, ale výstup stojí naozaj zato. Bella si celú cestu užívala, behala, šmýkala sa v snehu, no jednoducho v tom momente nebolo šťastnejšieho psa v okolí.


Kľak je magický, čarovný a považovaný za jeden z najkrajších vrcholov Lúčanskej Malej Fatry. Počas výstupu je nutné prekonať iba 550 výškových metrov a približne 5 km. Cesta je síce do kopca, ale vzhľadom na traverz chodníka je výstup nahor celkom príjemný.


Postupne sa dostávame na vrchol Reváň (1 205 m n.m.), najjužnejší vrchol hlavného hrebeňa Malej Fatry, ktorý vás odmení výhľadmi na okolité kopce ako Homôlka (1 072,8 m n.m.), alebo Strážov (1 213 m n.m.) – najvyšší vrchol Strážovských vrchov, ale aj samotný Kľak.


Foto: Tatiana Hubová

Na Reváňskom sedle už vstupujeme do Národnej prírodnej rezervácie Kľak. Cesta je pohodlná, široká, postupne sa dostávame na rázcestie Pod skalou a postupne na vrchol Kľak.

Vrchol Kľak je rozľahlý a nepredstavuje klasicky špicatý typ vrcholov, kde sa zmestí len zopár ľudí, ale naozaj rozľahlý priestor, kde si každý nájde svoje miesto na pozorovanie naozaj neskutočných a rozprávkových výhľadov. Skala Kľaku je zaujímavá predovšetkým tým, že je tvorená akoby niekoľkými terasovitými stupňami. Pretože je vrchol značne exponovaný, hore môže riadne fúkať, preto si radšej do batohu pribaľte aj teplejšie oblečenie, alebo sa môžete schovať za jednu z mnohých vyčnievajúcich skaliek.


Vrchol Kľaku v prípade priaznivého počasia je výborným vyhliadkovým bodom s kruhovým výhľadom na všetky okolité pohoria ako napríklad Vtáčnik, Kremnické vrchy, Veľkú Fatru, Strážovské vrchy, Žiar. A vďaka nadmorskej výške je z odlesnenej časti vrcholu a za naozaj priaznivých podmienok vidieť aj Veľký Choč, vrcholy Západných a Vysokých Tatier, Poľanu, Sitno, Inovec, Veľkú Raču ale aj Lysú horu a Smrk v Moravsko-sliezskych Beskydách.



Hoci vrchol Kľak nie je celoslovensky známy vrchol, ako napríklad tie vo Vysokých Tatrách, určite nám má čo ponúknuť, o tom ma presvedčil celkom slušný počet turistov, ktorých sme po ceste stretávali, takže ho kľudne môžeme považovať za významnú regionálnu atraktivitu. Určite ho odporúčam, je vhodný aj pre rodiny s malými deťmi, vzhľadom k tomu, že výstup nie je až tak náročný a tie výhľady naozaj stoja zato.



A čo na záver. Bol to naozaj krásne strávený čas so skvelou parťačkou, ktorá si celú cestu riadne užívala a hlavne vôbec mi po ceste nefrflala, že nevládze a podobne. Len sem-tam zafučala, keď som jej liezla na nervy s neustálym volaním „Bella čakaj....“ :)

zoohit
4home
bottom of page