top of page

Potulky so psom po Slovensku – Chata Zelené Pleso

Prechádzka prírodou a turistika so psom je prirodzená súhra človeka a psa, pri prekonávaní rôznych terénov v prírode, zažívaní dobrodružstiev a veselých príhod. Väčšia časť psov, prechádzky prírodou miluje a naplno si ich vychutnáva. Pri plánovaní turistiky je potrebné ale vyberať terén, podľa schopností a kondície Vášho psa.

Foto: Tatiana Hubová

Slovensko nám poskytuje neskutočné možnosti pri plánovaní potuliek s domácimi miláčikmi a jednou z nich je aj Zelené pleso, ktoré sa nachádza vo východnej časti Vysokých Tatier v nadmorskej výške 1 545 m. n. m.


Ide o nádherné ľadovcové jazierko a priamo na brehu stojí turistická chata Zelené pleso s celoročnou prevádzkou. Na chate vám chutne navaria zopár jednoduchých jedál v horolezeckej kuchyni, určite dobre padne výborný guláš, k tomu dobre chladené pivo, alebo čapovaná kofola s prekrásnymi výhľadmi na Zelené pleso, Jastrabiu skalu.


Osobne ju považujem za jednu z najkrajších a menej náročných túr v Tatrách v každom ročnom období. Zelené pleso získalo svoje pomenovanie podľa zelených škvŕn, ktoré spôsobilo vyvieranie prameňov na jeho dne. Podľa dávnej povesti vraj tieto škvrny spôsobuje oslnivý zelený drahokam karbunkul (rubín), ktorý do vody spadol z priľahlého štítu Jastrabia veža (2137 m. n. m.). Chudobný muž, ktorý sa uchádzal o richtárovu dcéru, v snahe zbohatnúť doliezol až k nemu. Ako sa k nemu načahoval, musel sa odvrátiť pred jeho jasom, ale oči víly zo Zeleného plesa ho uhranuli a on spadol do jazierka a zabil sa, tak ako už iní pred ním a aj po ňom.

Foto: Tatiana Hubová

Najčastejšie využívaná turistická trasa k Zelenému plesu vedie zo zastávky Biela voda kúsok za Tatranskými Matliarmi a trvá cca 3-4 hodiny. Zo zastávky je stúpanie relatívne nenáročné a trasa vedie prevažne lesom. Odpočinúť si môžete na rázcestí, kde sa nachádza prístrešok Šalviový prameň, kde naberiete síl, občerstvíte sa vlastnými zásobami a pokračujete ďalej po ceste kde sa les prehupne do kosodreviny a pred vami sa otvoria krásne Tatranské štíty a pokračujete smerom k chate Zelené pleso.


V prípade, že sa nechcete vracať naspäť rovnakou trasou, môžete pokračovať smerom k Veľkému bielemu plesu (1615,4 m.n.m.), vzdialenému len čosi vyše polhodinky. Od Bieleho plesa je možné ísť smerom k chate Plesnivec a pokračovať smerom k zastávke Biela voda, alebo k Tatranským Matliarom.

Foto: Tatiana Hubová

A čo na záver: „ Je úžasné, koľko lásky a smiechu nám prinesú do života a ako sa vďaka nim všetci zblížime.“ (John Grogan)


zoohit
4home
bottom of page